Archívum
Összesen: 48373 db | 0 - 25 | « »
1.Látni és látszani2017.10.20. 18:02
A követési távolság betartására és a ködlámpák használatára hívják fel a szakemberek az autósok figyelmét ezekben a napokban. Az ősz beköszöntével ugyanis már nem csupán a csúszós utakra, hanem a ködfoltokra is figyelniük kell a volánnál ülőknek. A biztonságos vezetéshez az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság a „Látni és látszani” kampányban ingyenes látásvizsgálatra és a járművek átvizsgálására is felhívja a figyelmet.
2.31 millióból újult meg a somogyi hivatal2017.10.20. 15:57
Új szigeteléssel, modernebb fűtési rendszerrel és irattárral is bővült a mernyei önkormányzat. A korszerűsítést a Belügyminisztérium pályázatából tudta megvalósítani a település, s mintegy 7 millió forint önrésszel is hozzájárultak a felújításhoz. Az ünnepélyes átadón Witzmann Mihály országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a kormány számára különösen fontos, hogy a vidéki önkormányzatok, rendelők és iskolák megújult környezettel várják a lakosokat.
3.Újratermelődik a kórházak adóssága2017.10.20. 14:23
Az augusztusi 4.5 milliárd után szeptemberben is újabb négymilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, amely mára megközelíti a 40 milliárd forintot – derül ki a Magyar Államkincstár szeptember végi adataiból. A legnagyobb adósságot a Honvédkórház görgeti maga előtt, szeptember végén már 3,8 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóiknak – vagyis a kórházi adósságok tizedét az ország egyik legmodernebb intézménye hozta össze. A kórház adóssága egyetlen hónap alatt 600 millió forinttal emelkedett. További nyolc kórház, illetve klinika küzd egymilliárd forintot meghaladó adóssággal. Figyelmeztető jel az Egészségbiztosítási Alap 34.5 milliárdos hiánya is, a túlköltést a kormány azzal magyarázza, hogy januárban az egészségügyi intézmények nem egyhavi, hanem kéthavi bértámogatásban részesültek. Az Egészségbiztosítási Alap kiadási számait és a kórházak adósságát nézve az év végén a kórházaknál újabb konszolidációra, illetve az alap kiadási előirányzatainak emelésére lesz szükség.
4.A vétlen sofőr halt meg Somogyban2017.10.20. 14:03
A vétlen autó vezetője halt meg a tegnap késő délutáni patosfai balesetben, amikor két autó frontálisan összeütközött. Egy kocsi sofőrje – eddig ismeretlen okból - elvesztette az uralmát a gépkocsija felett, átsodródott a szemközti sávba és belerohant a szemből, szabályosan közlekedő személyautóval. A vétlen autót vezető 46 éves nő a helyszínen életét vesztette. A baleset körülményeit a Barcsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vizsgálja.
5.40 milliós bírságot kapott a szcientológiai egyház 2017.10.20. 14:01
Jogellenes adatkezelés miatt 40 millió forintra büntette a Magyarországi Szcientológia Egyházat az adatvédelmi hatóság. Péterfalvi Attila elnök elmondta: az egyház és központi szervezete megszegte előzetes tájékoztatási kötelezettségét, a célhoz kötött adatkezelés és a tisztességes adatkezelés elvét, valamint az adatbiztonság követelményeit is. Emellett jogalap nélkül kezelték a tagok és harmadik személyek adatait. Hasonló súlyú jogsértéssel még nem találkozott a hatóság. Szerdán házkutatást tartottak a szcientológiai egyház budapesti központjában Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. Az ORFK akkor annyit közölt, hogy személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz.
6.Kisüzemi bortermelői státusra váltottak 2017.10.20. 13:06
A bortermelők 56 százaléka választotta a kisüzemi bortermelői státust. A borászoknak az új jövedéki törvényhez kapcsolódóan márciusig kellett eldönteniük, hogy milyen formában folytatják tevékenységüket – emlékeztetett az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György hozzátette, az átlépési lehetőség az egyszerűsített adóraktári kategóriából a kisüzemi bortermelői kategóriába minden évben nyitva áll a termelők előtt, ezért számítanak arra, hogy az átlépők száma még növekedni fog. Aláhúzta: az átlépéssel a termelők választhatnak az eddigi pincekönyves rendszer és az új, egyszerűsített adminisztrációjú kisüzemi regiszter között. Az idei magyarországi szüretről Czerván György közölte, eddig körülbelül 22 ezer hektár szüretelését jelentették be, ami a termőterület 40 százaléka.
7.Felpörgette a turizmust a hosszú hétvége2017.10.20. 12:36
Jót tesz a hosszú hétvége a belföldi turizmusnak, közel 40 százalékkal többen foglaltak szállást az átlagosnál – közölte a Szallas.hu legfrissebb adatai alapján. A most következő hosszú hétvégére a foglalások átlagos értéke 44 ezer forint körüli, a vendégek egyharmada SZÉP-kártyával fizet. A feltöltődésre vágyók kedvelt úti céljai közé tartoznak a fürdővárosok, valamint Budapest. A kutatás szerint a legtöbben két éjszakás kikapcsolódásra indulnak, a legtelítettebb nap pedig a szombat lesz, ami egyébként az őszi szezon második legforgalmasabb napja szeptember elseje után. A szálláshely típusok közül a vendégházak, apartmanok és panziók a legkeresettebbek ebben az időszakban. Az időjárás azonban most nem lesz kegyes a kikapcsolódni vágyókhoz, napsütéses, meleg kezdet után az ünnepi hosszú hétvége második felében már borúsabb, esősebb és hűvösebb idő várható.
8.Áder János nemet mondott a kéményseprő-törvényre2017.10.20. 12:18
A köztársasági elnök nem ért egyet a családi házak kötelező kéményellenőrzését eltörlő törvénnyel, ezért megfontolásra visszaküldte azt a parlamentnek. Áder János szerint az önkéntes megrendelés növeli az életveszélyes balesetek számát. Levelében nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva azt írja, azokban az országokban többszörös a balesetek száma, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik. Az államfő emellett jogalkotási, jogszabályszerkesztési kifogást is emelt, mivel a neki megküldött törvényszöveg sarkalatossági záradékot tartalmazott, annak ellenére, hogy az Országgyűlés a jogszabály kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit nem fogadta el. A parlament kedden szavazott a belügyminiszter törvényjavaslatáról.
9.Százhatvan háziorvos pályázott2017.10.20. 12:14
Összesen 160 pályázat érkezett praxisvásárlási támogatásra – közölte az egészségügyért felelős államtitkár. A tartósan betöltetlen orvosi praxisok száma 300 körül van. Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: egymilliárd forinttal nőtt a háziorvosi praxisvásárlásra és letelepedésre fordítható támogatás kerete. Hozzáette: a korábbi évekhez képest újdonság, hogy nettó 20 millió forintot kaphat az az orvos, aki egy több mint öt éve üres helyen szeretne dolgozni. Új lehetőség, hogy már fogorvosok is megpályázhatják az összeget. A pályázatok benyújtásának határideje, lejárt.
10.Kevesen laknak bérelt lakásban 2017.10.20. 11:23
Az Európai Uniós átlagához képest kevesen laknak bérelt lakásban, de a régióban is csak a mezőny közepén helyezkedünk el. Mindössze a lakosság 14 százaléka lakik bérleményben – áll a penzcentrum.hu összeállításában. A viszonylag alacsony érdeklődésnek több oka is lehet. A rezsivel együtt számolt átlagos bérleti díj mindössze negyedével volt több 2015-ben Bécsben, mint Budapesten, míg a munkavállalók az ötszörösét keresték. Van még egy tényező, amely taszíthatja az embereket a bérleményektől, ez pedig az a félillegalitás, amelyben a szektor nagy része működik Magyarországon - nyilatkozta a portálnak Kocsis Zoltán adószakértő. Szerződést természetesen legtöbbször kötnek a felek a bérletről, hiszen ez a bérbeadó érdeke is, de számlát vagy bármilyen elismervényt a bérleti díjakról már kevesebben kapnak, adót pedig lehetetlen pontosan megmondani, hogy a kiadók mekkora része fizet a beszedett bérleti díjak után. Jövőre egyébként megszűnik az egymillió forint fölötti bérleti díjakból keletkező jövedelemre vonatkozó egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség, és a jövedelem mértékétől függetlenül, csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell majd megfizetni. Ennek az lehet az egyik következménye, hogy fehéredik a szektor, hisz a bevétel 15 százalékáért cserébe nem kell többé attól tartania egy kiadónak, hogy egy esetleges vita után a bérlő az adóhatósághoz fordul, így pedig jelentős bírság elé nézhet.
11.A hazai almát népszerűsítik2017.10.20. 10:48
Hiába egészséges és finom az alma, mégis egyre kevesebbet eszünk belőle. Egy magyar ember átlagosan 15-18 kg almát fogyaszt évente, ezért a tavalyihoz hasonlóan, idén is kampányt indítottak a gyümölcs népszerűsítésére. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárkamara országos kertészeti osztályának elnöke elmondta, új almafajták kerülnek a piacra, új ízlés alakult ki és ezt a termelőknek is követniük kell. A többi között a Mozdulj! Balaton futóverseny november 25-26-ai siófoki rendezvényén is mindenki megismerheti és megkóstolhatja majd a kiváló minőségű magyar almákat.
12.Egyre több a bankkártya-elfogadóhely 2017.10.20. 09:55
Rendkívül sikeresnek tartja a tavaly indított bankkártya-elfogadóhely telepítési programot a Nemzetgazdasági Minisztérium. A szolgáltatók az első lépcsőben december 31-ig vállalt 30 200 terminálnak már több mint a felét forgalomba helyezték. A kormány 2,4 milliárd forint finanszírozást biztosított a beszerzésekhez és telepítésekhez. A program folytatódik, a támogatás összege nem változik, eszközönként 80 ezer forint vehető igénybe újabb bankkártya-elfogadóhely telepítéséhez.
13.Életet menthet defibrillátor2017.10.19. 18:08
Bárki számára elérhetővé tette saját tulajdonában lévő defibrillátorát egy fonyódi orvos. A balatoni város központjában lévő szálloda falán tábla is jelzi az életmentő készülék jelenlétét. Így, ha baj van, az ott dolgozók szakszerű segítséget tudnak nyújtani.
14.Nemzeti konzultáció Somogyban2017.10.19. 18:02
Magyarország és a magyarok biztonsága a tét - hangsúlyozták a somogyi kormánypárti országgyűlési képviselők siófoki sajtótájékoztatójukon. Mint a politikusok kiemelték: a nemrég indult nemzeti konzultációval a kormány az úgynevezett Soros-terv veszélyeire hívja fel a figyelmet. Hazánk az elmúlt hét és fél évben olyan gazdasági eredményeket ért el, amelyek szintén veszélyben lehetnek, amennyiben bevándorló országgá válunk - hangzott el.
15.Halálos balesetek a földeken2017.10.19. 17:51
Több halálos munkabaleset történt tavaly a mezőgazdaságban, mint az építőiparban. 18-an vesztették életüket valamilyen agrármunka közben, legtöbben ütközés során, és akkor, amikor felborult a traktor vagy a rakodógép. A tragédiák megelőzése érdekében hirdetett kétéves országos munkavédelmi kampányt a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya. Ennek részeként tájékoztatták csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságán a szaktanácsadókat.
16.Gyorsteszt a szalmonella kimutatására2017.10.19. 17:46
Egy új teszt sokkal hatékonyabbá teszi a rengeteg embert és állatot megbetegítő szalmonellafertőzés elleni védekezést – írja az agroinform.hu. Az amerikai Cornell Egyetem kutatói által kifejlesztett gyorsteszt öt nap helyett mindössze 24 óra alatt tejből, vérből vagy székletből is kimutatja a baktériumot, s a fertőzött állatok gyorsan elkülöníthetők. A felfedezésnek óriási jelentősége van, mivel a szalmonella világszerte a táplálkozásból, illetve takarmányozásból eredő állati és emberi megbetegedések egyik legveszélyesebb és leggyakoribb kiváltója. Az új teszt hatékonyan alkalmazható a szarvasmarhákra és az emberekre különösen veszélyes és nehezen kitenyészthető szalmonella Dublin törzzsel szemben is. Ezzel a törzzsel a megfertőzött állatok – klinikai tünetek felmutatása nélkül is – hosszú ideig hordozói lehetnek a szalmonella baktériumnak, és így az egész állományt, elsősorban pedig a betegségre nagyon érzékeny borjakat veszélyeztetik, azokról pedig a betegség a velük érintkező emberekre is átragadhat.
17.5G-s bemutató2017.10.19. 17:43
Az Ericsson és a Magyar Telekom ma bemutatta az első magyarországi 5G-s kapcsolatot az Ericsson Magyarország budapesti központjában. A mobilhálózati kapcsolat másodpercenként 22 gigabites letöltési sebességet ért el. Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója elmondta: a hálózat integrált rádiótechnikája a jelenlegi mobiltechnológiáknál 20-szor gyorsabb letöltési sebességet tesz lehetővé. Hozzátette, hogy az 5G szabványosítás első szakasza folyamatban van, várhatóan 2018-ban zárul le, a teljes folyamat 2020-ig tarthat. Az első felhasználási területekre példaként az ipari alkalmazásokat említette, például a robottechnológiával kapcsolatos szolgáltatásokat, az autóipart, az egészségügyet, a közszolgáltatást, a mezőgazdaságot. A jelenlegi 4G hálózatok fokozatosan fejlődnek az 5G technológia irányába.
18.Emelkedik a művészeti ösztöndíjak összege2017.10.19. 17:41
Jövőre tizenkettőről tizennégyre bővül az Emberi Erőforrások Minisztériuma által finanszírozott művészeti ösztöndíjak száma, a támogatások összegét pedig havi bruttó 100 ezerről 200 ezer forintra növeli. A jövőre induló Szegedi Kis István kutatói ösztöndíj célja a magyar kultúrtörténet és egyháztörténet korai protestáns egyház-, irodalom-, liturgia- és társadalomtörténeti kutatásának ösztönzése. Az ösztöndíjat évente tízen kaphatják meg. Az Oláh János szerkesztői ösztöndíj 2018-tól a tehetséges fiataloknak nyújt segítséget a könyv- és folyóirat-szerkesztői pályakezdéshez. A kétévente kiírandó ösztöndíjat 10 fő kapja két évre. A művészeti ösztöndíjak rendszerét az alkotóművészet világából érkezett jelzések hatására vizsgálták felül és alakították át. A támogatási összegek megduplázásával a művészeti ösztöndíjasok sem esnek más elbírálás alá, mint a doktori iskolák hallgatói.
19.Munka és magánélet2017.10.19. 17:40
Manapság roppant nehéz megtalálni a munka és a magánélet közötti helyes arányt, különösen akkor, ha kénytelenek vagyunk másodállásokat is vállalni. Mindenesetre a Perfekt Zrt. szakértője öt pontban foglalta össze, hogy mire kell figyelnünk az egyensúly megtartása érdekében. Először is szabadidőnkben ne foglalkozzunk munkahelyi problémákkal. Tanuljunk meg nemet mondani, ha a pihenésünk rovására kívánnak pluszmunkát adni. Sportoljunk, mert a sport nem csak testünkkel tesz jót, mentálisan is segít felfrissülni. Aludjunk eleget, mert ha kialvatlanul megyünk dolgozni, sokkal több energiát kell befektetni, mint amennyit a feladatokra szánnánk kipihenten. Végül foglalkozz a karriereddel! Ha rosszul érzed magad a munkahelyeden, akkor a szabadidődet sem tudod gondtalanul élvezni. Az egyensúly megteremtése pedig kulcsfontosságú kérdés, hiszen bármerre billen a mérleg nyelve túlhajszolttá vagy motiválatlanná válhatunk, ami hosszú távon veszélybe sodorhatja a karrierünket, és testi-lelki egészségünket is.
20.Ünnepi menetrend2017.10.19. 17:39
Változik a vonatok menetrendje a hosszú hétvégén, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján. Pénteken és szombaton marad a megszokott utolsó munkanapra és szombatra érvényes menetrend, azonban október 22-én, vasárnap az ünnepnapi, 23-án, pedig a vasárnapi forgalmi rend szerint közlekednek majd a vonatok.
21.Az internet veszélyei2017.10.19. 17:38
Az internethasználat veszélyeire hívták fel a fiatalok figyelmét a Somogy Megyei Rendőr- főkapitányság munkatársai a nagyatádi Bárdos Lajos Általános Sport és Művészeti Iskolában, a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban, valamint Somogyvári Önkormányzat klubhelyiségében. A jelenlévő fiatalok megtudhatták, hogy hogyan előzhetők meg az internetes bűncselekmények, valamint elkövetésük esetén, mi a teendő, kihez fordulhatnak. A résztvevők interaktív beszélgetés során oszthatták meg saját tapasztalataikat, élményeiket.
22.Újabb közúti tragédia Somogyban2017.10.19. 17:36
Halálos közúti baleset történt ma délután a somogyi Patosfa településen. Az elsődleges információk alapján – eddig tisztázatlan körülmények között – két személygépjármű összeütközött. A baleset következtében egy személy olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A baleseti helyszínelés és a műszaki mentés idejére teljes útlezárás van érvényben. A rendőrök a forgalmat Lad és Somogyhatvan irányába terelik.
23.Jön a nyugdíjprémium2017.10.18. 15:45
Akár 23 ezer forinttal többet kaphatnak a nyugdíjasok novemberben – erről beszélt ma Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsa ülésen, az Országházban. A kormány javaslata szerint nem csak azok kapják meg a nyugdíjprémiumot, akiknek törvény szerint járna, hanem mindenki, aki nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül. De a nyugdíjasok számíthatnak a karácsony előtti 10 ezer forintos Erzsébet-utalványokra is.
24.Mulasztásos alkotmánysértés történt a Nemzeti Földalapnál 2017.10.18. 12:20
Mulasztásos alkotmánysértést állapított meg a Nemzeti Földalap vagyonát érintő szabályozásnál az Alkotmánybíróság. A parlamentnek jövő év május 31-ig kell megalkotnia a szükséges módosítást. Az ügyben Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő és további 51 ellenzéki képviselőtársa fordult a testülethez a jogszabály alkotmányellenességét kifogásolva. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a módosított földtörvény nem szabályozza, hogy az alapba tartozó földek hasznosításából származó bevételek milyen mértékben fordíthatók az államadósság csökkentésére. A kormány a "Földet a gazdáknak!" program keretében jelentős mennyiségű állami tulajdonban álló Natura 2000-es területet is értékesített. Az ellenzéki politikusok az erre vonatkozó szabályok megsemmisítését is kérték az Alkotmánybíróságtól azért, mert álláspontjuk szerint ezeknek a földterületeknek a természetvédelmi értékei kevésbé őrizhetőek meg, ha magántulajdonba kerülnek. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy Magyarország biológiai sokféleségét lehetetlen csak a természetvédelmi területek védelmével megóvni, elengedhetetlen az ország területének több mint ötödét kitevő Natura 2000 földek szigorú védelme is. Kimondták azt is, hogy a hatályos magyar szabályozás nem ad a magántulajdonba kerülő ilyen területeknek az állami tulajdonnal azonos szintű védelmet.
25.Gyakoribb ellenőrzést és büntetést várnak a hamisítókra2017.10.18. 12:19
Szigorúbban büntetné a hamisítókat a magyarok kétharmada, az emberek egyre jobban átlátják a hamis termékek veszélyeit. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület felmérése alapján a ruházati cikkek és a hamis illatszerek a legnépszerűbbek. Magyarországon évente 230 milliárd forint kárt okoz a hamisítás, ezzel összefüggésben 11 ezer hely szűnik meg a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó iparágakban. A hamis termékek vásárlásának körülményeivel és motivációival kapcsolatban, általánosságban az olcsósságot jelölték meg. A válaszadók kétharmada ugyanakkor bűncselekménynek tartja a hamis termékek árusítását, sőt egyharmaduk a fogyasztót is felelősségre vonná. A megkérdezettek 70 százaléka szerint pedig fontos lenne a gyakoribb és hatékonyabb ellenőrzés.
Összesen: 48373 db | 0 - 25 | « »
SOMOGYORSZÁG
Megelevenedtek a hagyományok
Évtizedekig észrevétlenül rombol
Gasztro Randi a Balatonnál
KULTÚRA
Népzenétől hangos Karád
Volt egyszer egy színház
Kincseket rejt a hagyaték
SPORT
Több százan követték a döntőt a Balatonnál
Élménnyé tették a futást
Elúszni látszik a feljutás
MAGAZIN
Allergiára ne parlagfüvet egyen!
Zsarolóvírusok fenyegetnek
Itt a megoldás!
GAZDASÁG
Feltámadhat a magyar cukorgyártás
Mentesítést kért a vízkészletjárulék fizetése alól az...
Ötödével kevesebb zöldség lesz az időjárás miatt
AUTÓ-MOTOR
Sokan keresik az új autókat
Egyre öregebb autók futnak a hazai utakon
Zöld autóké a jövő?